Sainte Pulcherie Fransız Lisesi robotik takımı SPARC 5665’in IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) işbirliğiyle, Tanzanya’da 2017’de kurduğu akıllı köy, binlerce insana sürdürülebilir su, gıda ve enerji sağlıyor. Takımın, geliştirdiği kaynaklarla Kinooni Akıllı Köyü’nü büyütme çalışmaları 2022 yılında da devam edecek.
Sainte Pulcherie Fransız Lisesi robotik takımı SPARC 5665, robot projeleriyle her yıl yarışmalara katılmanın yanı sıra okulun kuruluş felsefesinden aldığı ilhamla hem yakın çevrede hem de dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan tüm çevresel ve insani sorunları hassasiyetle takip ediyor. SPARC 5665 takımı, dünyanın temel sorunlarına, mentorları Abidin Zenginler’in yönetiminde okulda düzenlenen etkinliklerde geliştirilen kaynaklarla çözüm üretiyor. İşte bu felsefeyle IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) işbirliğinde yapımına 2017 yılında Tanzanya’da başlanan Sainte Pulcherie Akıllı Köyü, bütüncül ve sürdürülebilir kalkınma yaratıyor. Tanzanya’nın aşırı yoksul Kinooni köyünde temiz su, sürdürülebilir tarım, yenilenebilir enerji ve eğitim alanlarını kapsayan akıllı köy projesi çocuk ölümlerini azaltıyor, gıdaya ve gelire erişimi artırıyor, eğitime katkıda bulunuyor. Bu doğrultuda SPARC 5665 takımının geliştirdiği kaynaklarla ilk aşamada Tanzanya’da 500 kişinin yararlandığı güneş enerji kiti dağıtımı, ikinci aşamada ise 600 kişinin yararlanacağı yağmur suyu arıtma tesisinin kurulumu gerçekleştirildi. SPARC 5665 takımının geliştirdiği kaynaklarla kinoni Akıllı Köyü’nü büyütme çalışmaları 2022’de devam edecek.
Her şey suya erişimle başlıyor
Dünyadaki 2,2 milyar çocuğun neredeyse yarısı su, gıda, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere yeterli seviyede erişemiyor. Oysa çocukların bu temel hizmetlere ulaşabilmesi evde güvenli suya erişimle başlıyor. Çocuklar evlerine su taşımak zorunda kalmadıklarında okula gidip eğitim alabiliyor; okulda temiz su, hijyenik tuvalet ve el yıkama için sabun varsa, çocuklar sağlıklı bir öğrenme ortamına sahip olabiliyor. Son iki yıldır dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü kuşkusuz bu zorlu coğrafyalarda daha kırılgan sonuçlara sebep oluyor. Ne yazık ki 50’den fazla ülke, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Eylül ayı sonuna kadar koyduğu ‘nüfusun en az yüzde 10’unun aşılanması’ hedefini tutturamadı. Bu ülkelerin çoğu Afrika’da bulunuyor. Özellikle bu dezavantajlı coğrafyalarda faaliyet gösteren IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği), Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda toplumların su, gıda, enerji ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının sürdürülebilir ve doğa ile uyumlu biçimde giderilmesi için yenilikçi, bilimsel ve etkili programlar üretiyor, uyguluyor ve onları takip ediyor. Kuruluş; Afrika, Asya ve Anadolu’daki inovatif ve sürdürülebilir projelerini “Geleceği dönüştür” mottosuyla tek seferlik ya da düzenli bağışlar sayesinde gerçekleştiriyor.
IDEA Universal’in geliştirdiği akıllı köy projeleri nasıl oluşuyor?
IDEA Universal’in (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) geliştirdiği akıllı köy projelerinde öncelikle su ve gıdaya erişemeyen dezavantajlı coğrafyalar, saha gönüllülerinin de yönlendirmeleriyle belirleniyor. Sonraki aşamada ortak koordinasyon ve çalışma planı için bölgenin yerel yönetcileriyle iletişime geçiliyor. Her şeyin başı su olduğu için akıllı köyün inşasına su projesiyle başlanıyor. Bölgede yeraltı suyuna ulaşmak için derinliği 70-120 metre arasında sondaj kuyuları açılıyor. Ulaşılan temiz suyun evlere dağıtımı için su kuleleri yapılıyor ve güneş enerjili akıllı pompalar kullanılıyor. Kuledeki su, yerçekimi kuvvetiyle köyün çeşitli yerlerine yapılan çeşmelere dağıtılıyor. Suyun dağıtımından sonra köyün gıda ihtiyacını sürdürülebilir şekilde sağlamak için tarım adımına geçiliyor. Bu kapsamda köy halkına tohum desteği ve sürdürülebilir tarım eğitimi veriliyor. Ve üçüncü aşamada enerji geliyor. Köyde her eve 15 saat aydınlatma sağlayan güneş kitleri sağlanıyor. Su ve elektrik sorunu çözülen köyde çocuklar, su taşıma yolculuklarına ayırdıkları süreyi veya akşamları eğitimlerine veriyorlar. Eğitim adımı da bu sayede sağlanmış oluyor. Tüm bu sürecin sonunda köyler doğa dostu yöntemlerle su, gıda, enerji ve eğitime ulaşıyor. En önemlisi de bu aşamalardan sonra dışarıdan yardıma ihtiyaç duymayan kendi ayakları üzerinde duran akıllı köylere dönüşmüş oluyorlar.
Akıllı köy projeleri nasıl takip ediliyor?
IDEA Universal’in sitesinden her an güncellenen etki haritası bölümünden bağışın yolculuğunu, hangi ülkede, hangi köyde, nereye ne yapıldığını takip etmek mümkün.
Siz ne yapabilirsiniz?
Bağışçılar akıllı köylerin isterlerse tamamına ya da sadece su, tohum bankacılığı, güneş kiti alanlarından birini seçerek destek verebiliyorlar. Şimdiye kadar 130 köyün dönüşümünü gerçekleştiren IDEA Universal’e siz de destek vererek su ve gıda hayali kuran bir köyü akıllı köye çevirebilirsiniz.
IDEA Universal hakkında
IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) 2016 yılında Hayri Dağlı öncülüğünde daha iyi, adil, eşitlikçi ve barışçıl bir yeryüzü hayal eden gönüllüler tarafından kuruldu. Açlık ve yoksullukla mücadele eden unutulmuş coğrafyalarda yaşayan insanları ve çevrenin yüksek yararını gözeten IDEA Universal Derneği; şeffaflık, katılım, hesap verebilirlik, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerini öncelikli olarak benimsemiştir. Yeryüzünün su, gıda, enerji ve eğitim sorunlarını sürdürülebilir biçimde çözmek için yenilikçi ve bilimsel projeler yürütüyor. Bu projeleri yerelde çalışan insanlarla birlikte hareket ederek, ihtiyaca yönelik, kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçiriyor. IDEA Universal Derneği yürüttüğü proje ve faaliyetlerinde yerel yönetimler de dahil olmak üzere birçok uluslararası ve ulusal sivil toplum kuruluşu ile işbirliği içerisinde çalışıyor.
*2021 itibariyle Tanzanya, Madagaskar, Nepal, Senegal, Gambiya ve Türkiye’de toplam 250.000 insana sürdürülebilir temiz su, gıda, enerji, eğitim ve gelir elde etme imkanı sağladı.