Pera Müzesi’nin büyük ilgi gören yeni sergileri 6 Mart’a kadar devam ediyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediği sergilerde Bizans kültürel mirasına ve bu kültürün günümüz sanat ortamındaki yorumlarına yer veren Pera Müzesi, Uluslararası Bağımsız Küratörler (ICI) girişiminin “Yarına Notlar” sergisinde ise Covid-19 pandemisiyle daha görünür hale gelen yeni küresel gerçekliği yansıtan eserleri sanatseverlerle buluşturuyor.
Bizans İstanbul’una yolculuk
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Bizans ile ilgili iki sergiyi eş zamanlı olarak sanatseverlerin beğenisine sunuyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki Bizans eserlerini odağına alan bu sergilerden ilki, İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 adını taşıyor ve Bizans araştırmalarının İstanbul’daki gelişimine ışık tutuyor.
İstanbul’un 1800-1955 yılları arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasal değişimlerinin Bizans mirasına etkisini, Bizans’ın yeniden keşfini ve bu mirasın geniş bir ilgi alanına dönüşümünü aktaran İstanbul’dan Bizans’a sergisi, Bizans sanatı uzmanı Brigitte Pitarakis’in küratörlüğünde hazırlandı. Döneme özgü, gösterişli bir üslupta resimlendirilmiş nadir kitapların, baskı ve haritaların, orijinal arşiv fotoğrafları, belge ve resimlerin tematik bir bütünlük içinde bir araya getirildiği sergi, bugüne kadar yeterince çalışılmamış bir alana mercek tutarken etkileyici bir arşiv seçkisini sanatseverlerle buluşturuyor.
Popüler kültür ve sanat dünyasındaki Bizans’lar
Bizans’la ilgili bilimsel araştırmaları inceleyen İstanbul’dan Bizans’a sergisiyle eşzamanlı olarak ziyarete açılan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi ise Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırlandı. Adını Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Panorama adlı romanında geçen “Bu Ne Bizantinizm?” ifadesinden alan sergi, Bizans’ı simgeleyen ya da ona atfedilen sembollerin ve değerlerin farklı sanat mecralarında nasıl yer bulduğunu ortaya koyuyor. Bizans’ın popüler kültürdeki temsillerini ele alan sergi, edebiyattan video oyunlarına, çizgi romandan müziğe, sinemadan modaya, farklı alanlarda, Bizans algısına ait ortak temaları bir araya getiriyor. Sergide elliyi aşkın sanatçı, yazar, illüstratör, müzisyen, sinemacı ve moda tasarımcısının Bizans’a atfedilen eşsizliği ve egzotizmi farklı açılardan yorumlayan işleri yer alıyor. Moda tasarımcısı Özgür Masur’un Byzantium koleksiyonu ile Dice Kayek’in Victoria and Albert Müzesi ödülüne değer görülen Ayasofya adlı tasarımı, Bizans ikonografisinin moda alanındaki yansımalarını işaret ediyor.
Uluslararası sanatçılardan “yarına notlar”
Pera Müzesi yeni dönemde Bizans sergilerinin yanı sıra Independent Curators International Uluslararası Bağımsız Küratörler oluşumunun Yarına Notlar adlı gezici sergisini de sanatseverlerle buluşturuyor. 25 ülkeden 30 küratörün ortak çalışmasıyla hazırlanan ve kısa süre önce ABD ve Çin’de sergilenen Yarına Notlar, sanatseverleri mevcut kriz ortamında çağdaş kültürel değerleri yeniden sorgulamaya davet ediyor. Dünyanın dört bir yanından 29 sanatçının eserlerini bir araya getiren sergi, küresel bir çağda sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü ele alıyor. Sergideki birçok çalışma kuşku ve güvensizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını sorguluyor. Covid-19 pandemisiyle daha görünür hale gelen yeni küresel gerçekliği yansıtan bu eserler, yakın geçmişten bir ilham kaynağı ve geleceğe yön veren bir bakış açısı öneriyor. Pandemi döneminde yaşanan tecrit, ev hayatı ve bakım kavramlarına odaklanan eserler ile pandemiye doğrudan referans vermeyen eserler hep beraber incelendiğinde, Yarına Notlar bir bütün olarak günümüzün yansımasını oluşturuyor.
Ziyaretçileri hem bir tarih yolculuğuna çıkaran hem de geleceği düşünmeye davet eden “İstanbul’dan Bizans’a”, “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” ve “Yarına Notlar” sergileri 6 Mart 2022 tarihine kadar Pera Müzesi’nde izlenebilir.
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri ise 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.