Güzel ve sorunsuz bir gülüş için kuşkusuz bembeyaz dişler çok önemli. Ancak gün içinde sıklıkla tükettiğimiz çay, kahve gibi içecekler diş rengini etkiliyor. Peki, bembeyaz dişler için ne yapmalı? Primadent Kliniği’nden Diş Hekimi Yavuz İpçi’ye diş renklenmesi, lamina porselen ve diş beyazlatma teknikleri üzerine merak ettiğimiz her şeyi sorduk.
Diş renklenmesinin nedenleri nelerdir?
Birçok nedeni vardır. En yaygın olanları yaşlılık, kahve, çay, kola, sigara gibi leke yapıcı maddelerin kullanılması; travma, tetrasiklin (antibiyotik) lekelenmesi; aşırı florid kullanımı ve sinir dejenerasyonudur.
Dişlerinin renginden şikayetçi olarak gelen bir hastaya ne öneriyorsunuz?
Günümüz diş hekimliğinde hastalarımıza herhangi bir uygulama yaparken doğal bir beyazlık, doğal bir uzunluk ve şekil tercih ediyoruz. Tabii ki dişlerinin sadece renginden şikayeti olan hastalarımıza sadece diş beyazlatma yöntemini uygulayarak dişlerinde hiçbir kesme ya da yapıştırma uygulamadan diş beyazlatma yaparak, doğal bir beyazlık elde edebiliyoruz. Bunun için hastamızın 1 saat diş hekiminde kalması yeterli oluyor. Ya da dişlerin arasında diastema diye adlandırdığımız boşlukları estetik kompozit dolgularla, dişlerde hiçbir küçültme yapmadan kapatabiliyoruz. Hangi yöntemin daha uygun olduğuna en iyi diş hekiminiz karar verir. En önemli konu ise dişlerinize iyi bakarak dişleri kaybetmemek için 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmenizdir.
Lamina porselen yöntemi nasıl ve hangi durumlarda yapılıyor?
Lamina porselen yöntemiyle dişlerin sadece ön yüzeylerinden çok az aşındırma yaparak, üzerine tırnak kadar ince bir porselen tabakasını yapıştırmaktayız. İnce bir porselen plakanın diş yüzeyine çok sıkı bir şekilde yapıştırılmasıyla dişin kozmetik görüntüsü değiştirilir. Porselen laminalar farklı olgularda uygulanabilir; ön dişlerde diastema adı verilen dişler arasındaki boşlukların doldurulmasında, çapraşık ve düzensiz sıralanan dişlerde, çok sayıda çürük ve renk açısından problemli dolgularda veya ortodontik tedavi ile dişlerin düzgün sıralanması bir alternatif değilse porselen lamina uygulabilir. Bu porselenlerin en önemli özelliği içlerinde metal olmamasıdır. Böylece ışık geçirmesinden dolayı daha doğal dişler yapabiliyoruz. Metalli porselenlerde olduğu gibi dişleri tüm yüzeylerinden aşındırma yapmamıza gerek kalmıyor. Zamanla dişlerin dip kısmında görülebilen, metalden kaynaklı gri renklenmeler olmadan doğal ve güzel dişler yapabiliyoruz.
Diş beyazlatma işlemi nasıl yapılıyor?
Dişlerimiz söz konusu olduğunda onların beyazlıkları her zaman sağlık ve estetiğin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmiştir. Beyaz dişler güzel bir gülüşün anahtarlarındandır. Öncelikle şunu söylemeliyim ki diş beyazlatma, diş temizlemeden tamamen farklı bir uygulama. Normal diş temizliğinde dişlerin üzerindeki lekeleri çıkartıyoruz fakat dişin ana rengini değiştiremiyoruz. Bu yöntemle dişlerin rengini kalıcı olarak beyazlatabiliyoruz. Burada şunu vurgulamak istiyorum her 6 ayda bir diş temizliği yapılmalı, bu dişlerin sağlığı açısından çok önemli, diş taşları diş eti hastalığı yaparak kemiklerde erime yapıp dişlerimizi kaybetmemize sebep oluyor. Dişlerin rengini özel bir jelin dişlerin üzerine uygulayarak yapıyoruz. Diğer yöntem de şöyle; hastamızdan bir ölçü alıp, laboratuvarımızda hazırladığımız ince bir kalıbı hastamıza veriyoruz, hastamız bunun içine bizim verdiğimiz jeli günde 1 saat uyguluyor. Ortalama 10-15 gün bunu uyguladıktan sonra beyaz bir gülüşe sahip oluyor.
Kalıcı bir beyazlık elde ediliyor mu?
Çok uzun zaman eski rengine dönmüyor. Eski rengine dönmesi çok zor ama kişinin renklendirici ajanları kullanma sıklığına göre 2 senede 1-2 gün tekrarlamak gerekebiliyor.
Peki, diş beyazlatma güvenli mi?
80’li yıllardan beri uygulanan bir yöntem. Ben şimdiye kadar, diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere zarar verdiğine dair herhangi bir araştırmaya rastlamadım. Amerika’da FDI onaylı, Avrupa’ da CE sertifikalı ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onaylı olarak kullanılıyor. Yapılan bir araştırmada dişlerin üzerinde 240 saat bırakılmış ve yaptığı aşınma miktarı kola gibi asitli meşrubatlarla meydana gelen mine kaybına eşit bulunmuş. Zaten biz uygulamalarımızda bu kadar uzun süre kullanmıyoruz.