Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın Anadolu Ödülleri kapsamında düzenlediği Misafir Sanatçı Programı’nın ilk konuğu şair Çağla Meknuze oldu. 1- 15 Mayıs tarihleri arasında Baksı Müzesi konuk evinde kalan şair, müzenin bulunduğu coğrafyadan, müzede yer alan eserlerden ve 2021 yılı Anadolu Ödülleri kapsamında edebiyat alanında ödüle değer görülen Refik Halid Karay’ın Memleket Hikâyeleri adlı kitabından yola çıkarak farklı eserler üretti.
Bir şiir günlüğü: Baksı’da İki Hafta
‘Issıza anıt olarak inşa edilen böylesi bir yapıda, tam anlamıyla filtresiz bir coğrafyada şiir yazmak şaşırtıcı olmayabilir fakat ben Baksı’da şiiri ‘gördüm’ diyerek misafirlik sürecini dile getiren Çağla Meknuze’nin Baksı’da İki Hafta adlı şiir günlüğü ‘uyandım, gök yüzümde’ adlı dize ile başlıyor. ‘Baksı’da uyandığım ilk gün gözlerimi dağda dalga görünümü ortaya çıkaran bulut gölgelerinden alamadım. Bir süre sonra bulutlar yer değiştirdikçe o büyüleyici ıssızlıkta gölgeleri, dolayısıyla bulutları yüzümde hissettim. İşte Baksı’da gördüğüm ilk şiir buydu ‘gök yüzümde’! Gökyüzü sözcüğünün tek bir boşlukla böylesine anlam kazanması ve dahası, şiiri birebir deneyimlemenin heyecanıyla Baksı’da bulunduğum her gün için ayrı bir şiir bıraktım.
Şamanın dile geldiği şiir: Çağrıldı Baksı
Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan öncülüğünde, Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kurulan Baksı Müzesi, Hüsamettin Koçan’ın doğduğu köyün sınırlarında yer alıyor ve bu köyün eski adı olan Baksı’yı adında taşıyor. Baksı, bugün Bayraktar Köyü olarak bilinen köyün eski adı ve Kırgız Türkçesi’nde ‘şaman’ anlamına geliyor. Gündelik yaşamda bazı şamanistik ritüellerin gelenek olarak sürdüğü köyün Ay Yokuş bölgesinde bulunan ve ‘Huy Kesen’ olarak anılan adak ağacı da geçmişten bugüne halk tarafından ziyaret ediliyor. Şair Çağla Meknuze’nin Baksı Müzesi’nde, Hıdırellez gecesi yazdığı ve ‘iki dünya arasında görevli, zamansız bir şamanın dilinden günümüz Türkçesi ile bıraktığım şiir’ olarak ifade ettiği ‘Çağrıldı Baksı’ da bu uğurlu ağacın etrafında okuyucuları ile karşılaşacak.
‘Refik Halid Karay’ın eseri ‘Memleket Hikâyeleri anısına Hüsamettin Koçan’ın çocukluğunu öyküleştiriyorum’
‘Doğu Karadeniz’in bir dağ köyünde bazen sis, bazen kurt tehditi altında, ateş başında peri masallarının anlatıldığı bir çocukluk Hüsamettin Koçan’ın çocukluğu… O çocuk büyüyor, dünyaca tanınan bir ressam oluyor ve onu büyüten ıssızlığa anıt gibi bir müze bırakıyor. Bu öyküyü dinledikten sonra yazmamak mümkün mü?’ sözleriyle program çerçevesinde üzerine çalıştığı üçüncü eseri dile getiren Çağla Meknuze, Hüsamettin Koçan’ın çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı öykünün Baksı Kültür Sanat Vakfı Anadolu Ödülleri kapsamında edebiyat alanında ödüle değer görülen Refik Halid Karay’ın eseri Memleket Hikâyeleri’ne selam niteliğinde olduğunun altını çiziyor.
Sonbahara dek dört genç sanatçı daha konuk olacak
Baksı Kültür Sanat Vakfı, Anadolu Ödülleri kapsamında ilk kez düzenlenen Misafir Sanatçı Programı’nın Eylül ayına dek konuk edeceği diğer genç sanatçılar, Görsel Sanatlar alanından Yılmaz Bulut, Sinema alanından Selman Nacar, Müzik alanından Mehmet Ali Şimayli ve Mimarlık alanından Berin Erikçi olacak.
Çağla Meknuze hakkında:
Çağla Meknuze, İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi (2003) ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi (2007) mezunu. 2008-2011 yılları arasında NTV’de muhabir, editör ve yapımcı olarak çalıştı. 2014’te çağdaş sanat portfolyosu ile Galeri Zilberman ‘Genç Yeni Farklı’ karma sergisine katıldı. ‘Azizenin Ölüsü’ adlı şiir dosyası 2015 Varlık Dergisi Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nce dikkate değer görüldü ve kitaplaştırıldı. Şiirleri 2014 yılından bu yana, aralarında 70 ülkeden 100 şaire yer veren 2017-2018 Dünya Şiir Almanağı da dahil olmak üzere Türkiye ve yurtdışındaki pek çok edebiyat yayınında yer aldı. 15. İstanbul Bienali kapsamında British Council ve Mixer sanat galerisinin düzenlediği Kültür-Sanat Yazarlığı Atölyesi’ne kabul edildi. Kasım 2019’da Helicon Poetry Society’nin davetlisi olarak Tel Aviv’de Uluslararası Çeviri Atölyesi’ne katıldı. Bugüne kadar 2. Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali, 2. Çevrimdışı İstanbul Uluslararası Şiir Festivali, 11. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali ile 25. Winternachten Uluslararası Edebiyat Festivali’ne (Hollanda) katılan şairin şiirleri İngilizce, Felemenkçe, Hırvatça, Kürtçe ve İbranice’ye çevrildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) , Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Ankara Elçiliği ve Goethe Enstitüsü tarafından yürütülen ‘Be Mobile Create Together!’ projesine seçilen 15 isimden biri olan sanatçı Ocak 2020’de Lahey’de Writers Unlimited’ın konuğu oldu. Ocak 2022’de I ME CE sanat oluşumunun Barın Han’da gerçekleştirdiği projeye, mekana özgü şiir ve yerleştirme ile katıldı. Baksı Kültür Sanat Vakfı 2021 Anadolu Ödülleri kapsamında, Baksı Müzesi Artist Residency programına davet edildi.