Diş çürümesi, plak ve tartar oluşumu, diş eti hastalığı, eksik ya da kötü ağız hijyeni gibi nedenler başta olmak üzere diş kaybının ardında birçok farklı gerekçe olabilir. Eksik dişlere sahip olmak, kişinin yemek yeme ve konuşma şeklini etkileyebilir. Ayrıca öz güveninin sarsılmasına da neden olabilir. Hem sağlık hem görünüm açısından oldukça önemli olan ağız içi implant uygulamaları ile ilgili görüşlerini Dr. Ekim Karakuş’a sorduk.
Dr. Ekim Karakuş diş implantlarının şekil ve boyut olarak diş köküne benzediğini ve tipik olarak titanyumdan yapıldığını belirterek: “Diş implantları; periodantal hastalık, çürük, yaralanma nedeniyle dişleri eksik ya da tehlikeye girmiş hastalar ve doğuştan diş eksikliği olanlar için ideal bir prosedürdür. İmplantlar tek dişi, birden fazla dişi ya da tüm üst ve/veya alt çene dişlerini değiştirmek veya eksikliklerini gidermek için kullanılabilirler” söyleminde bulundu.
İmplant iyileşme süresi hızlı ve konforlu bir tedavidir
Dr. Ekim Karakuş sözlerine şu şekilde devam etti: “İmplantlar, eksik diş kökünün yerine doğrudan çene kemiğine yerleştirilen vidalardır. Yerleştirildikten sonra implantı çevreleyen kemik yavaş yavaş kaynaşarak implantı sıkıca yerinde tutar. İmplant üzerine takılan yapay diş şekil, boyut ve renk olarak mevcut renklerle uyumlu olduğundan doğal bir görünüm elde edilir. İmplant tedavisi uygulanacak hastalarda kemiklerin tedavi süreçlerine uygun olup olmadığı derinlik ve genişlik açısından değerlendirilir. Gerekli görülmesi durumunda kemik grefti uygulamasına başvurulur. İmplanların en önemli özelliklerinden biri doğal görünmeleri ve işlevsel olmalarıdır. Geleneksel olarak köprü uygulaması ile de diş eksikliği giderilmekte ancak köprü uygulamasında sağlam dişlerin zarar görebilmesi mümkündür. Doğal dişlerin korunması ve hem çiğneme hem konuşma fonksiyonlarının iyileştirilip daha güzel gülüşlere sahip olunabilmesi adına implant uygulaması önemli avantajlar sunar.”
Diş implantları sabit ve uzun ömürlüdürler. Bu nedenle doğru bir bakımla uzun ömürlü kullanılmaları mümkündür. Çene kemiğine sabitlendikleri için kişinin doğal dişleri gibi kullanılabilir. Doğal dişlerle aynı işleve sahip olduğundan çeneyi uyararak kemik kaybının önlenmesinde rol oynar. Günümüzde gelişen diş hekimliği teşhis ve tedavi süreçleri ile implant uygulamasının başarısı, güvenliği ve etkinliği üst düzeye çıkmıştır.