Yaratıcılık sürecinin aşamalarını NGG Jewelz markasının kurucusu, takı tasarımcısı Nil Görgülü yazdı.
Yaratıcılık nedir? Sözlük anlamı; yeni ve kullanışlı ürünler ve çözümler geliştirmeye yarayan bir bilişsel yetenektir ama daha detaylı anlatmak gerekirse yaratıcılık, olmayan bir şeyi hayal etmek, bilinen bir şeyi daha farklı yollarla yapabilme becerisi ve yeni fikirler geliştirebilme kapasitesidir. Herkesin gördüğü şeyi aynı görüp onunla ilgili farklı şeyler düşünebilmektir.
Yaratıcı sürecinin evreleri vardır, hazırlık, kuluçka, fikrin doğuşu ve geliştirme şeklindedir.
Antik Yunanlılar, yaratıcılığın Tanrılardan, özellikle de ilham perilerinden geldiğine inanıyorlarmış. Ben ve aslında hepimiz biraz bu ilham perilerine inanıyoruz. Sıkılmanın yanında salgınla beraber, hayatlarımıza birtakım kısıtlamalar da geldi. Kısıtlamalar aslında yaratıcılığımızı artırmamızı sağlayabiliyor. Kısıtlamalar üzerine yapılan 145 çalışmanın meta-analizini kapsayan bir araştırmada okuduğum, insanlar kısıtlamaların yaratıcılığı bastırdığını sezgisel olarak inanma eğilimindeyken, bunun aslında tam tersi bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkıyor. Kısıtlamaların olmadığı durumlarda insanlar; en az direnç yolunda akıllarına ilk gelen fikirlerine bağlı kalıyor ve daha iyi fikirlerin geliştirilmesine kafa yormayı tercih etmiyor. Kısıtlamalar; insanları farklı bakış açıları aramaya ve yeni çözümler üretmek için fikirleri dinamik yollarla birleştirmeye motive eden, yaratıcı bir zorluk sağlıyor.
Aslında dijitalleşmenin de etkisiyle farkında olmadan çok farklı fikirler ortaya çıktı. Evet, sancılı günler geçirdik sıkıldık, bunaldık ama geride kaldı, bunu fırsata çevirdik. Aslında yaratıcılık bir ayrıcalık değildir, hayatta kalmamızın ve adaptasyonumuzun bir parçasıdır. Bu nedenle sıkılmanın içine dalıp pasif kalmak yerine aksiyona geçmeli ve sürekli kendimizi motive etmeliyiz. İçimizdeki yaratıcılık dünyaya açılmayı bekliyor ve bunu bizden başka kimse yapamaz.