İnsan vücudunda ortaya çıkan patolojiye bağlı olarak insülin hormonunun eksik salgılanması ya da hiç salgılanmaması durumunda insülin hormonu görevini yerine getiremez. Buna bağlı olarak kanda şeker artışı ve vücudun genelinde birtakım komplikasyonlar görülebilir. Şeker hastalığının kontrol altında tutulamaması ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında gelir. Diğer yandan şeker hastalarında diş ve diş eti sorunlarının diğer hastalara kıyasla daha şiddetli olması, kanamanın geç durması, enfeksiyon oluşması riskinin daha yüksek olması ve dokuların geç iyileşmesi gibi nedenlerle şeker hastalarına uygulanacak implant tedavisi gibi dental prosedürler sıklıkla merak edilir. Diş Hekimi Dr. Murat İnce’ye şeker hastalarına yönelik implant tedavisi hakkında merak edilen noktaları sorduk.
Şeker hastalığı implant tedavisine engel olur mu?
Dr. Murat İnce eksik dişlerin yerine yapay bir diş kökü hazırlanması ve üzerlerine protez diş yerleştirilmesi yoluyla uygulanan implant tedavisi kapsamında şeker hastalarının riskli grup olarak kabul edildiğinin altını çizdi: “Şeker hastaları implant tedavisinde riskli grup olarak kabul edildiklerinden uzman hekimler tarafından detaylı muayenelere ve testlere tabi tutulurlar. Bunun nedeni implant tedavisinin, kandaki şeker düzeyi kontrol altında tutulabilen şeker hastalarına uygulanabilmesidir.”
Doku iyileşmesinin yavaş ve enfeksiyon riskinin yüksek olması nedeniyle şeker hastalarında cerrahi operasyon alanının mümkün olduğunca sınırlı tutulmasına özen gösterilir. Ayrıca şeker hastalarında implant tedavisinin ardından ağız hijyenine maksimum düzeyde önem verilmeli ve rutin diş hekimi muayeneleri kesinlikle aksatılmamalıdır.
Şeker hastaları implant yaptırabilir mi?
Şeker hastalarının implant yaptırabileceğini ancak uygunluk kararının her hasta özelinde gerekli incelemelerden sonra verilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Murat İnce şeker hastalarında implant ve çene kemiğinin kaynaşması için ihtiyaç duyulan bekleme süresinin normal hastalara oranla biraz daha uzun olabileceğini belirtti.
Hafif ve orta derece şeker hastalarında kan şekerinin kontrol altında ve çene kemiğinin sağlıklı olduğu durumlarda implant tedavisi daha kolay bir şekilde uygulanabilir. İmplant tedavisi uygulanacak hastanın tedavi gününde beslenme düzenini bozmaması ve ilaçlarını aksatmadan alarak kan şekerini normal seviyede tutması çok önemlidir.
İnsülin kullanan şeker hastalarında kan şekerinin 120 ila 180 mg arasında ve HgA1c değerinin %7’nin altında olması istenir. Diğer yandan kan şekeri kontrol altında olmayan diyabet hastalarının implant tedavisi için riskli grup olarak kabul edildiği bilinmektedir.