Dünya genelinde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan obezite yalnızca kişilerin yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz aynı zamanda yol açtığı ikincil hastalıklarla hayati tehlike yaratabilir. Obezite kişinin günlük ihtiyacı olan kalori miktarından fazlasını almasından ve harcanamayan kalorilerin vücutta yağ olarak depolanmasından kaynaklanır. Tip 2 diyabet, eklem rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları, polikistik over sendromu, uyku apnesi, metabolik sendrom, inme ve bazı kanser türleri gibi hastalıkları da beraberinde getiren obezite tedavi edilmezse kişinin yaşam süresinin kısalmasına neden olabilir. İlaç, diyet ve egzersiz yöntemleriyle sonuç alınamadığı takdirde hızlı ve etkili sonuçlar alınabilmesi için obezite cerrahilerine başvurulabilir. Op. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz son yıllarda obezite cerrahisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatı ile ilgili merak edilenleri bizlere anlattı.
Tüp mide ameliyatı sonrası yaşam tarzına dikkat edilmeli?
Tüp mide ameliyatının midenin büyük kısmının alınması ve mide hacminin küçültülmesi prosedürü olduğunu dile getiren Op. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz sözlerine şu şekilde devam etti: “ Tüp mide ameliyatından sonra kişi, midesindeki küçülme nedeniyle daha az gıda tüketerek doyar. Bu dengeli beslenmeye bağlı olarak daha az kalori alınması anlamına gelir ve hasta kısa süre içinde tokluk hissi yaşadığından hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Tüp mide ameliyatı sonrası hastaların iştahlarında da belirgin bir azalma meydana gelir. Bunun temel nedeni midenin vücut dışarısına çıkılan kısmında açlık hormonu salınan bölgenin de bulunmasıdır. Ancak, her obezite hastasının tüp mide ameliyatı için uygun olamayabileceği ve ameliyatın kilo kaybı için tek başına yeterli olmadığı unutulmamalıdır. Tüp mide ameliyatı sonrasında başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için hasta ameliyat sonrası süreçte yaşam tarzında belirli düzenlemeler yapmalıdır.”
Tüp mide ameliyatından sonra kilo vermeye ne zaman başlanır?
Hastalarda en hızlı kilo kaybı, tüp mide ameliyatından sonraki ilk 3 ay içinde olur. Genellikle ilk 6 ayda büyük miktarda kilo veren hastalar yaklaşık 1 yıl içinde ideal kilolarına gelirler. Op. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz açıklamalarını; “Tüp mide ameliyatı sonrasında ne kadar ve hangi hızla kilo verildiği hastanın beslenme şekline, metabolizma hızına, egzersiz yapma alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. ‘Tüp mide ameliyatı sonrası kilo alınır mı?’ sorusuyla sıklıkla karşılaşıyorum. Bu noktada hiçbir bariatrik cerrahinin mucize yaratmayacağını söylemem gerekir. Operasyonlarla bizim amacımız hastalarımızın kilo vermesini kolaylaştırıp hızlandıracak anatomik değişimler gerçekleştirmektir. Yine de son sözü her zaman hastalarımızın yaşam tarzı tercihleri söyler” cümleleriyle noktaladı.