Dünyanın en büyük çevre hareketi Dünya Saati, herkesi dünya için bir saat
ayırarak “Dünya için En Büyük Saati” toplamaya çağırıyor.
WWF’in iklim krizi ve doğa kayıplarına dikkat çekmek için 2007’den bu yana sürdürdüğü küresel etkinlik Dünya Saati, bu yıl “Dünya için bir Saatini Ver” çağrısıyla düzenleniyor.
Dünya Saati, 23 Mart Cumartesi günü 190’dan fazla ülkede milyonlarca insanın katılımıyla gerçekleşecek. Etkinlik kapsamında anıtlar ve kurumlar 20.30-21.30 saatleri arasında ışıklarını kapatarak doğa kayıplarına dikkat çekerken bireysel ve kurumsal katılımcılar da 23 Mart tarihine dek dunyasaati.org adresinden seçtikleri etkinlikler ile dünya için bir saatlerini ayıracak.
Ülkemizde WWF-Türkiye’nin öncülük ettiği Dünya Saati kapsamında 23 Mart Cumartesi günü Müze Gazhane’de, “Dünya için bir Saatini Ver; Geleceğe Zaman Kazandır” çağrısı başlığı altında çok sayıda etkinlik de düzenlenecek.
WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) çağrısıyla her yıl Mart ayında küresel katılımla düzenlenen Dünya Saati, bu yıl 23 Mart Cumartesi akşamı 20.30 – 21.30 saatleri arasında gerçekleşecek. 2024 Dünya Saati’nde dünyanın dört bir yanındaki anıtlar ve kurumlar derinleşen doğa kayıpları konusunda farkındalık yaratmak için 20.30 – 21.30 saatleri arasında dış ışıklarını kapatacak. Bu yıl 18’incisi düzenlenecek etkinlik, bireylere de yaşam tarzları ve ilgi alanlarına göre gezegenimiz için yapabilecekleri konusunda ilham verecek. Bireyler dünya saati web sitesinden seçecekleri etkinlikler ile Dünya Saati’ne katılabilecek.
WWF-Türkiye herkesi dünya için bir saat ayırmaya davet ediyor
Ülkemizde WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülük ettiği etkinlik kapsamında her yıl olduğu gibi anıtların, kurumların, statların ve evlerin ışıkları bir saatliğine kapatılacak. Panasonic Life Solutions Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen Dünya Saati’ne bireyler de dunyasaati.org adresinden seçtikleri etkinlikler ile katılabilecek ve 23 Mart 20.30’a dek diledikleri gün ve saatte birer saatlerini ayırarak dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanla birlikte gezegenimizin geleceğine zaman kazandırabilecek. Dünya Saati etkinlikleri kapsamında katılımcılara atıksız bir yemek, doğa sohbetleri, doğada spor, kıyafet, kitap, eşya takası gibi seçenekler sunuluyor. “Dünya için saat ayırıyorum ve daha fazlasını yapmak istiyorum” diyen bireyler için WWF-Türkiye’nin doğa koruma çalışmalarına destek olarak Dünya Saati Bağış Sertifikası alma seçeneği de bulunuyor.
23 Mart’ta Gezegenimizin Geleceği için Müze Gazhane’de Buluşma
WWF-Türkiye 23 Mart Cumartesi günü ayrıca Müze Gazhane’de “Dünya için bir Saatini Ver; Geleceğe Zaman Kazandır” temalı etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Gün boyu İstanbul’un yaban hayatı, göçmen kuşları, yunusları, köpek balıkları, ağaçları gibi başlıklardaki sunumların yanı sıra çocuklar için boyama etkinlikleri, Merve Erkol ile ekbeni! Tohumlu Kâğıt Atölyesi, Korhan Başaran – Company Rau Dans Performansı gibi etkinlikler tüm ziyaretçilerin katılımına açık olacak.
Dünya Saati, milyonlarca insanı birleştirerek geleceğimiz için umut ışığı olacak
WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula Dünya Saati açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Gezegenimiz ne yazık ki ikili bir krizin içinden geçerken doğa ve biyolojik çeşitlilik kayıpları ile iklim krizi bir arada yaşanıyor. Dünya Saati bu noktada küresel çapta milyonlarca insanı birleştirerek geleceğimiz için umut ve ilham ışığı olmayı amaçlıyor. Gezegenimizi korumak ortak sorumluluğumuz ve toplumun her kesiminden kolektif katılım gerektiriyor. Bu nedenle bu yıl Dünya Saati’nde herkese dünya için bir saatlerini ayırma ve bunu çevresiyle paylaşma, doğa koruma çalışmalarımıza destek olma, Müze Gazhane’de düzenleyeceğimiz etkinliklere katılma çağrısı yapıyoruz.”
Dünya Saati Etkinlik Programı
23 Mart 2024 Cumartesi
Müze Gazhane
13.00 – 21.30
Açılış
Ömür Kula – WWF-Türkiye Genel Müdürü
Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin – İBB Başkan Danışmanı
WWF-Türkiye Söyleşileri
Ahmet Emre Kütükçü İstanbul’un Yaban Hayatı
Benginur Baştabak Doğa koruma bakış açısı ile gıdamızı üretmek mümkün mü, neden önemli?
Can Yeniyurt İstanbul’un Göçmen Kuşları
Cansu İlkılıç İstanbul’un Yunusları
Hakan Kabasakal İstanbul’un Köpek Balıkları
Nilüfer Araç İstanbul’un Ağaçları
Tanyeli Sabuncu İklim Dostu Kentler
Atölyeler (13.30 – 16.30)
Merve Erkol
ekbeni! Çocuklarla Tohumlu Kâğıt Atölyesi
Benginur Baştabak, Elif Arzu Yıldız, Şeyma Nas
Yağış simülasyonu – uygulama 1
Ekosistem ip oyunu – uygulama 2
WWF-Türkiye
Yaban Hayatı Boyama Atölyesi
20.20 21.30
Korhan Başaran – Company Rau Dans Performansı
Müze Gazhane: Hasanpaşa, Kurbağalıdere Cd. No: 125, 34722 Kadıköy/İstanbul