Çevreye atılan ve doğada biriken çöplerin artan miktarının, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ve geri dönüşümün önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak üzere tasarlanan “Farkında Mısın? 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması” Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Büyük Efes Sanat iş birliğiyle başladı.
Temiz bir çevre için çöpün azaltılması, doğru yere atılması ve değerlendirilmesi konusunda toplumun hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Çöpüne Sahip Çık Vakfı, bu faaliyetleri doğrultusunda Büyük Efes Sanat’ın desteğiyle “Farkında Mısın?” Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışmasının ikincisini düzenliyor.
İlki 2020 yılında düzenlenen yarışmanın fotoğraf ve kısa video olmak üzere iki kategorisi bulunuyor. Başvurular 23 Ekim 2023’de başlayıp, 15 Ocak 2024 tarihine kadar devam edecek olup, amatör ve profesyonel herkesin katılımına açık.
Sıfır Atık için Farkındalık…
Doğru atık yönetimi, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ve doğru çöp atma davranışlarının benimsenmesi için yürüttüğümüz farkındalık çalışmaları, iklim değişikliğinin önleyicilerinden biri olan Sıfır Atık hedefiyle hem Türkiye’de hem de dünyada devam ediyor. Bu kapsamda iletişim ve görsel dile büyük önem veriliyoruz. Bir bütünün parçası olduğumuz ve hepimizin sorumluluk taşıdığı gerçeğine “Farkında Mısın?” yarışmasıyla dikkat çekiyoruz.
Farkında mısın? Yarışmasının ilki 2020 yılında gerçekleştirildi ve Türkiye’nin atık ve çöp konulu ilk ve tek fotoğraf ve video arşivinin adımları atıldı. Bugüne kadar görsel iletişim kanallarında ödül alan ve sergilemeye değer bulunan eserlere yer verildi. 2020 yılında Farkında mısın 1.Ulusal Yarışması Fotoğraf Kategorisi 1.si “Doğayı Zehirleme” isimli eseriyle Serkan Daldal oldu
Başvuruları www.farkindamisinyarimasi.org adresinden çevrimiçi olarak yapılacak yarışma sonunda, her iki kategoride seçilen ilk 3 eser sahibine para ödülleri verilecek.
En İyi Fotoğraf Ödülü: 20.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En İyi 2. Fotoğraf Ödülü: 15.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En İyi 3. Fotoğraf Ödülü: 10.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En İyi Kısa Film Ödülü: 20.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En İyi 2. Kısa Film Ödülü: 15.000 ₺ + Ödül Heykelciği
En İyi 3. Kısa Film Ödülü: 10.000 ₺ + Ödül Heykelciği
Şubat 2024 itibarıyla sonuçlanacak yarışmanın jürisini Psikolog Prof. Dr. Zuhal Baltaş, Fotoğraf Sanatçısı Gültekin Çizgen, Koleksiyoner ve Küratör Yasemin Emirdağ, Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar, Yönetmen ve Fotoğraf Sanatçısı Ömer Vargı oluşturuyor.
Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür
Dünyanın içinde bulunduğu kullan-at tüketim kültüründen uzaklaşarak atık azaltma ve geri dönüşüm konusunda hızla adımlar atması gerekiyor. Bu kapsamda, tek kullanımlık ürünlerden kaçınılarak çöp miktarının azaltılması ve yeniden kullanımın benimsenmesi, üretilen çöpün de büyük kısmının geri dönüştürülebilir olduğu dikkate alınarak ayrıştırılması çözüm olarak görünüyor.
Bu bağlamda yalnızca geri dönüşüm değil çöpün azaltılması hedefiyle de eğitim ve farkındalık projeleri hayata geçiren Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın Genel Müdürü Emrah Bilge “Doğru atık yönetimi için, her birimizin benimsediği hassasiyet ve davranışlar hayati önem taşıyor. İçinde bulunduğu çılgın tüketim kültürü ve sorumsuz atık davranışlarına dünyanın toleransı kalmadı. Hızla bu sorunlarla yüzleşmeli, üzerimize düşeni yapmaya başlamalıyız. Bu sorunların farkına varmalı ve hemen harekete geçmeliyiz” diyerek, herkesi bu farkındalığa davet etti.
Çöpüne Sahip Çık Vakfı Hakkında
“Temiz bir çevre için tüm toplumun çöpün üretimi ve doğru yere atılması konusunda hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak” vizyonuyla kurulmuş olan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, çöpten arınmış bir çevre için toplumda davranış dönüşümü sağlamak üzere kampanyalar düzenliyor, eğitici ve teşvik edici projeler hayata geçiriyor, çevre politikalarını iyileştirmek için katkı sağlıyor ve bunların tüm Türkiye’de yaygınlaşması için çalışıyor.
Büyük Efes Sanat Hakkında
Büyük Efes Sanat, Swissotel Büyük Efes İzmir bünyesinde bulunan Çağdaş sanat koleksiyonu daimî sergisi ile sanata ev sahipliği yapmak, Sergiler ve Sanat etkinlikleri düzenleyerek sanatı ve sanatçıyı desteklemek amacıyla 2008 yılında hayata geçirilmiştir. Büyük Efes Oteli’nin renovasyonu sırasında Otelde bulunan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Attila Galatalı, Nasip İyem, Beril Anılanmert, Şadi Çalık, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Erdoğan Ersen, Jale Yılmabaşar gibi dönemin Çağdaş Türk Sanatı öncü sanatçılarının eserleri Büyük Efes Sanat Koleksiyonunun en önemli parçaları arasındaki yerlerini almışlardır.