Edirne’de bu yıl ilki düzenlenen ve üç gün süren “Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali” büyük bir katılımla tamamlandı. Bizim de takip ettiğimiz festival, eşsiz tat keşifleriyle rengarenkti.
Edirne Valiliği tarafından organize edilen Topraktan Sofraya Gastronomi Festivali, Karaağaç’taki Tarihi Tren Garı bahçesinde gerçekleştirildi. Edirne’ye özgü gastronomik ürünlerin tanıtıldığı ve çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği festivale gastronomi yazarları ve influencer’lar davetliydi.
Festival, Edirne Valiliği’nin önünden bando takımının önderliğinde yaptığımız kortej yürüyüşüyle başladı.
Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, “Topraktan Softaya Edirne” kitabına katkıları bulunan şefler, köylerden hanımlar ve gastronomi öğrencilerinin katıldığı kortej yürüyüşü, Selimiye Camii önündeki Mimar Sinan Heykeli’nde son buldu.
Edirne Valisi Yunus Sezer, Topraktan Sofraya Gastronomi Festivali’nin bundan sonra her yıl düzenleneceğini belirterek; “Bugün tarihi bir mekanda, tarihi bir anı birlikte yaşıyoruz. Edirne’miz bugün ilk defa düzenlenen Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Edirne, Balkanlar’ın, Rumeli’nin ve saray mutfağının buluşma noktası ve beşiği. Kültürel mirasımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla uzun süredir süregelen bir çalışma sonucunda bu festivali hazırladık. Tüm köylerimizi tarayarak, saray mutfağından toprak sofralarına kadar birçok yemek tarifini “Topraktan Sofraya” kitabında topladık. Amacımız, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve bu tarifleri gelecek nesillere hazırlıklarıyla birlikte aktarmak. Kitap hazırlık sürecinde yaklaşık 60 şefimiz, köylerdeki ablalarımız, annelerimiz büyük emek harcadılar. Şimdi bu değerli tarifleri Edirne Gastronomi Festivali ile taçlandırıyoruz. Üç gün sürecek festival boyunca hem şenlikler hem müzik ve dans gösterileri hem de zengin bir yemek şöleni olacak. Festival kapsamında Edirne’nin kültürel etkinliklerini tanıtmış ve festivali geleneksel hale getirmiş olacağız” dedi. Vali Sezer’in konuşması sonrası daha önce hazırlanan, Edirne’nin geleneksel lezzetlerinden olan “Gaziler Helvası” vatandaşlara dağıtıldı.
Ardından Karaağaç Tren Garı’na, festivalin yapıldığı alana geçildi. Yöreye özgü ürünlerin sergilendiği stantlar rengarenkti. Her stantta bu ürünleri tattık ve yerel üreticilerle sohbet etme fırsatını yakaladık.
Sonrasında düzenlenen oturumda protokol konuşmalarının ardından Topraktan Sofraya yemek kitabı tanıtıldı. Rumeli’den Esintiler başlıklı defile izleyicilere sunuldu.
Mutfak atölyelerine öğrencilerin ilgisi yoğundu
Festivalin ikinci günü mutfak atölyeleriyle başladı. Şeflerin şefi Zeynel Haldun Tüzel ve Şef Gülşah Razlık’ın “Zirva” başlıklı atölyesine ilgi yoğundu. Bizim de takip ettiğimiz bu atölyede yemeğin incelikleri izleyicilere aktarıldı.
Ardından Şef Yıldız Öz Samaha da kağıt kebabı atölyesi gerçekleştirdi. Her ikisi de yoğun ilgi gören atölyelerin bitiminde yemekleri izleyiciler tattı ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak değerlendirdi. Bu arada festival boyunca alanda Edirne Valiliği, helva, yöresel çorbalar, ciğer sandviç dağıtımları yaptı. Hem göze hem damağa hitap eden festivalde konuklar farklı Edirne tatlarını deneyimlemiş oldu.
Pek çok farklı atölyenin ve söyleşinin ardından akşam da Margi Otel’de özel bir gala yemeği düzenlendi. Davetliler, Topraktan Sofraya Edirne menüsüyle ünlü şeflerin elinden yöreye özgü tatları denedi. Davetlilere köy ekmeği, limonlu yanık tereyağı, kavun çekirdeği şerbeti, Edirne tarhana çorbası, cici papalı börülce salatası, reyhan şerbeti, ciğer sarma vişne glazeli, loznik isli yoğurtlu, soğan dolması, Edirne usulü kuzu kapama, Rumeli usulü kalburabastı, ayva marmeladı dolgulu acı badem kurabiyesi, ızgara borani, ızgara köy biberi, ekşimikli biber ikram edildi. Hepsi birbirinden lezzetliydi.
Festival süresince katılımcılar, ünlü şeflerin atölye çalışmalarına katılarak yemek yapımının inceliklerini öğrendi ve bölgedeki yerel üreticilerle tanışarak Edirne mutfağının köklü tariflerine dair bilgileri edindi. Tarihi ve kültürel mirasın lezzetle buluştuğu festivalde, konuklara Osmanlı’dan günümüze taşınan geleneksel tatlar da sunuldu.
Etkinlikler boyunca katılımcılar unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşadı. Karaağaç Tren Garı’nda gerçekleştirilen festival, 28 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayarak Edirne’nin gastronomi zenginliklerini gözler önüne serdi.
Osmanlı, Rumeli ve Balkan mutfağından birbirinden özel lezzetlerin ünlü şefler tarafından hazırlandığı festivalde, ziyaretçiler eşsiz tatlarla buluşma fırsatı yakaladı. Şölen tadında geçen festival, bizim için de unutulmaz anılar ve lezzet keşifleriyle sona erdi.