Herkesin katılımına açık, interaktif ve tamamı ücretsiz bir program kapsamında düzenlenen Galataport Jazz Festivali boyunca Galataport İstanbul rıhtımı en hareketli hafta sonlarından birini yaşadı.
İstanbul Boğazı’nın kalbini cazın tüm renklerine boyamak üzere yola çıkan Galataport İstanbul; 8-9 Haziran’da Doğuş Meydanı’nda Uluslararası Galataport Jazz Festivali’nin ilkini hayata geçirdi.
Volkswagen ana sponsorluğunda düzenlenen etkinliğe, Frederique Constant ve Kiko sponsorlukları, Doğuş Sigorta ve Dore Müzik de ürün desteğiyle katkıda bulundu. Lezzet sponsoru The Populist, festival özel menüsü ve kendisine has tatlarıyla misafirlere New Orleans mutfağını deneyimletirken, Feel Real da festivalin destekçileri arasındaydı.
New Orleans’ın rengarenk sokak şöleni Mardi Gras konseptine uyarlanan Galataport İstanbul Doğuş Meydanı, “soul food” temalı lezzetlerle taçlandırıldı. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen Galataport Jazz Festivali’nde ziyaretçiler açık havada Boğaz’a nazır müzik keyfini doyasıya yaşadı. Etkinlik alanına müzikseverlerin davul, piyano ve kontrbas enstrümanlarını deneyimleyebilecekleri bir trio standı konumlandıran Dore Müzik, interaktif bir ortam yarattı.
Festivalin ilk günü 8 Haziran’da ana sahne, üniversiteli öğrenci gruplarını ağırladı. Ardından katılımcılar, uluslararası başarıya sahip dans sanatçısı Şükrü Kibar ile Jazz Dans Atölyesi kapsamında bir araya gelerek birbirinden farklı dans ritimlerini öğrenme fırsatı yakaladılar. Festivalin ilk konserini, caz ve dansın iç içe geçtiği Swing Jazz’ın ilgi çeken grubu Flapper Swing üstlendi. Repertuvarına 1920’ler ve 30’ların caz standartlarını ekleyen grup, Boğaz’a karşı nostalji rüzgarları estirdi. Afro-Amerikan tınılı sesi ve içten yorumuyla müzikallerden modern müzik topluluğu gösterilerine, caz, R&B, Latin, soul, blues gibi pek çok türde çalışmalara imza atmış ünlü sanatçı Melis Sökmen de etkinliğin ilk gününe renk kattı.
Festivalin ikinci günü 9 Haziran’da, tanınmış caz davulcusu ve çok yönlü müzisyen Ferit Odman, Ücretsiz İnteraktif Davul Atölyesi’ni izleyicilerle buluşturdu. Yoğun ilgi gören atölyenin akabinde Jazz Karaoke etkinliğinde, amatör şarkıcılar sahne alarak yeteneklerini sergiledi. İlerleyen saatlerde, Türkiye’nin caz starı Selen Beytekin Paris’te yaşayan Amerikalı caz trompetçisi Hermon Mehari’yi sahnesine konuk etti. Selen Beytekin feat. Hermon Mehari konseri, müziğin evrensel diliyle bir kültür köprüsü kurdu. Festivalin finalinde ise hemen hemen bütün müzik türlerinin enerjisini seyircisine mükemmel biçimde aktaran usta müzisyen Fatih Erkoç, eğlence dolu bir caz performansı ortaya koydu.
Meydanda büyük bir kalabalığa ev sahipliği yapan Galataport Jazz Festivali’ne Şahan Gökbakar, Pınar Hotiç, Aslı Şafak, Selim Bayraktar, Fadik Sevin Atasoy, Tolga Tekin, Saadet Büyük ve Dr. Mehmet Sungur gibi isimler de katılım sağladı.
Galataport İstanbul…
İstanbul’un kalbinde, Boğaz kenarında 1.2 km’ye sahip sahil şeridi boyunca yer alan Galataport İstanbul, erişilebilir ve düşük katlı yapıları, mahalle konseptinde tasarlanmış, bölgenin tarihi dokusuyla uyum içindeki mimarisi ile ziyaretçilerine “nefes alan” sağlıklı ve güvenli bir kültür sanat, alışveriş, yeme içme ve çalışma deneyimi sunuyor. Geçmişte pek çok farklı kültürü barındıran bir konumda yer alan Galataport İstanbul, Karaköy’ü yeniden şehrin ticaretinin kalbi haline getiriyor. Dünya çapında birçok yerli ve yabancı markaya ve restorana ev sahipliği yapan Galataport İstanbul, Ekim 2021’den bu yana İstanbul’un favori buluşma noktalarından biri haline gelmiş bulunuyor.
İhale bedeli dahil toplam 1,7 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirilen Galataport İstanbul’un en etkileyici özelliklerinden birini, İstanbul’un yer altı sarnıçlarından esinlenilen, Red Dot tasarım ödüllü dünyanın ilk yer altı kruvaziyer terminali oluşturuyor. Limana gemi yanaştığında devreye girerek güvenlik (ISPS) alanını ayıran 176 adet hidrolik özel kapak sistemi sayesinde, geçici gümrüklü bir saha yaratılıyor. Kapakların tekil olarak kontrol edilebilmesi, gümrüklü alanın limandaki gemi adedi ve boyutları bazında esnek bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor. Bu inovasyon sayesinde, 19. yüzyılın sonundan bu yana erişime kapalı olan Karaköy’ün eşsiz sahil şeridi, geminin yanaştığı ve kapaklarla ayrılan kısım hariç, misafirlere açık olmaya devam ederek, şehrin en özel yürüyüş rotalarından biri haline geliyor. 29 bin m2’lik bir alana yayılan terminali ile birlikte aynı anda 3 gemi yanaşabilecek ve günlük 15 bin yolcuyu ağırlayabilecek kapasiteye sahip Galataport İstanbul, Akdeniz çanağından Karadeniz’e kadar geniş bir coğrafyada kruvaziyer turizmine büyük bir hareketlilik getirerek bölge ve ülke turizmi ile ekonomisine önemli katkı sağlıyor.
İstanbul’un tarihi limanını şehirle bütünleştiren Galataport İstanbul, bu yatırım ile sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğe de önemli bir katkı sağlıyor. Kullanılan özel soğutma sisteminden, atık yönetimine kadar çevresel sürdürülebilirlik adına faaliyetleri ile, Avrupa’nın LEED Platinum sertifikasına sahip en büyük ikinci projesi konumuna gelen Galataport İstanbul’u MedCruise Birliği geçtiğimiz yıl “Çevresel Sorumluluk Ödülü”ne layık gördü. Galataport İstanbul, 2020 yılında ise MedCruise Ödülleri’nde “Pandemi Sürecinde Sektöre En Yüksek Bağlılık Gösteren Doğu Akdeniz Kruvaziyer Limanı” ödülünü aldı.
Galataport İstanbul’da yürütülen restorasyon çalışmaları ile İstanbul’un çok değerli tescilli yapıları şehre geri kazandırılıyor. Paket Postanesi, Karaköy’ün çok kültürlü ticaret hayatını ve zanaat geleneklerini İstanbul’dan dünyaya açılmış moda, tasarım, lezzet ve mücevher sanatı ustaları ile günümüze taşıyor. Sahada yer alan diğer üç tescilli yapı; Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han binaları da itinalı bir restorasyon sürecinden geçti. Dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda yer alan Peninsula Hotels markasının 11. oteli olan The Peninsula İstanbul, 177 odası ile tarihi yarımadanın karşısında bu tescilli yapılar ile yeni yapılan ve özel giyotin cephesi 90 saniyede açılabilen balo salonu ile yer alıyor.
Tarihi 1848’e ulaşan Türkiye ve İstanbul’un en eski saat kulesi konumundaki Tophane Saat Kulesi, adını verdiği Saat Kulesi Meydanı’nı taçlandırıyor ve bu meydan, şehrin yıllık kültür sanat takvimindeki önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Sanatın Türkiye’deki en iyi örnekleri arasında yer alan İstanbul Modern ve MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi de Saat Kulesi Meydanı etrafında, Galataport İstanbul sahasında yer alıyor.
Galataport İstanbul, 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak. Proje kapsamında mürettebat dahil yaklaşık 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunun da İstanbul’u ziyaret edeceği öngörülüyor.