Jumbo’nun desteğiyle Aydan Üstkanat’ın liderliğinde Food Online dergisi ekibinin hazırladığı ANKA – Yemek Birleştirir 6 Şubat kitabı, Adana’dan Şanlıurfa’ya uzanan lezzet yolculuğundan özel tarifleri bölgesel çeşitliliğin unutulmaması için bir araya getiriyor
6 Şubat Depremleri sonrası hazırlanan 400 sayfalık tarif kitabı ile bölgedeki 10 ilden özel reçeteler gün yüzüne çıkıyor. ANKA – Yemek Birleştirir 6 Şubat tarif kitabı, sadece yöresel malzemeleri değil, aynı zamanda o bölgenin tarihini ve kültürünü de masaya taşıyarak birleştirici ve etkileyici bir hikâye anlatıyor. Bu yönüyle bölgenin tıpkı Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğmasını destekliyor. Jumbo bu anlamlı projeyle lezzetlerin birleştirici gücünü vurgulamak ve söz konusu tariflerin ölümsüz olmasını sağlıyor.
6 Şubat sonrası “ANKA-Yemek Birleştirir” projesini hayata geçiren, yazar ve şefliğinin yanı sıra; yemek fotoğrafçısı, yemek stilisti ve reçete danışmanı olan Aydan Üstkanat’ın önderliğinde, 9 kişilik ekip, depremde zarar gören 10 ilin mutfağını bir araya getirerek bu bölgedeki lezzetleri “ANKA – Yemek Birleştirir” tarif kitabında buluşturdu. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa’dan gelen özel reçetelerden oluşan 400 sayfalık tarif kitabı, ekibin bölge halkıyla yapılan görüşmelerinin ardından hayat buldu. Bölgesel lezzetlerin bir araya getirilmesi ve tarif kitabının oluşturulması için atılan adımlara güç katan Jumbo, bu lezzet yolculuğuna eşlik etti. Jumbo mağazaları, Jumbo.com.tr ve seçkin kitapevlerinde satışa sunulacak olan “ANKA-Yemek Birleştirir- 6 Şubat” kitabında depremde zarar gören illerin mutfakları, Aydan Üstkanat’ın liderliğinde birleşerek, yemekler aracılığıyla ortak bir dil oluşturuldu.
Jumbo’nun desteklediği ‘ANKA Yemek Birleştirir – 6 Şubat’ projesi, 10 ilin mutfaklarından çıkan lezzetlerle toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor. 400 sayfalık kitap, bölge halkının katılımıyla oluşturulan tariflerle, yemek kültürünün birleştirici ve aynı zamanda iyileştirici gücünü vurguluyor. Lezzetlerin birleştirici gücü, bu proje sayesinde sadece mutfakları değil, aynı zamanda kalpleri de bir araya getiriyor.
“Amacımız herkesi bu sofraya davet etmek”
Yemeğin sadece bir besin kaynağı değil; aynı zamanda kültürleri, insanları ve duyguları birleştirme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Aydan Üstkanat, yeni kitabın ortaya çıkış hikayesini ve misyonunu şöyle özetliyor: ‘Deprem oradaki kentleri yok ederken uzakta olan bizlerin ruhlarımızı yıkıp geçmişti. İlk şaşkınlığımızı üzerimizden atmaya çalışırken insanların barınma ihtiyaçları kadar acil olan en önemli konunun su bulmak ve karın doyurmak olduğunu görüyorduk. O günlerde Food Online dergimizin sayfalarını 10 ilimize ayırdık. Amacımız Türkiye ekonomisi için bölge tarımı ne ifade ediyor, tarım arazilerinde ne, ne kadar ekilip biçiliyor, onu görmekti. İşte o sayı, bize bu kitabın temelini attırmış oldu. O sırada gördük ki şehirlerin resmi web sitelerinde mutfaklarını temsil eden fotoğraflar yetersiz hatta çok kötüydü. Ayrıca tarif meselesi çok karışıktı. İnternetten alınabilecek her tarifin onlarca versiyonu vardı. Hangisi doğruydu? Bu sorunun cevabını bulmak için sağlam bir çalışma yaptık. Kitabın referans niteliğinde olması amacıyla yola çıktık; denedik, pişirdik, tabakladık ve fotoğrafladık. Bunu yaparken de herkes yapabilsin ve bu değerleri yaşatalım diye ‘çimdik’ ‘tutam’ ‘aldığı kadar’ gibi deyimleri doğru ölçülere çevirdik. Yemek kültürünün hepimizi birleştirici ve sağaltıcı bir yönü de var. Amacımız herkesi bu sofraya davet etmek ve karınları doyurmak kadar ruhları da beslemek. Umuyoruz ki bu büyük sofrada bizim de bir tutam tuzumuz olur.”
“Sofraların birleştirici gücünü vurgulamak istedik”
Jumbo’nun sponsorluğunda gerçekleşen proje, dayanışmanın önemini ve gücünü bir kez daha yansıtıyor. Bu özel kitabın önemini Jumbo Genel Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu şöyle anlatıyor: “Jumbo olarak 6 Şubat sonrası sofraların birleştirici gücünü vurgulamak ve bölgelerin lezzetlerinin toplumsal hafızada yer almasını sağlamak için bu anlamlı projede yer aldık. Her tarif, sadece malzemeleri değil, aynı zamanda o bölgenin tarihini ve kültürünü de masaya taşıyarak aslında hepimizi iyileştirici bir hikâye anlatıyor. Yemeğin birleştirici gücü, farklı coğrafyalardan gelen insanları, birbirinden özgün lezzetlerde buluşturarak depremde zarar gören bölgelerimizin aslında kültürel zenginliğini de ortaya koyuyor. Biz marka olarak her zaman bu ortak dili kullanmaya, sofra kültürümüzün zenginliğini vurgulamaya ve tariflerimizin unutulmamasını sağlayan projeleri desteklemeye devam edeceğiz.”
ANKA – Yemek Birleştirir, bölgelerden yazarları buluşturdu
Proje Koordinatörlüğü’nü Urnisa Gahramanova’nın yaptığı ANKA – Yemek Birleştirir tarif kitabının iç ısıtan sıcacık kapağı Sezin Ölmez imzası taşıyor. Bölge bölge en orijinal tarifleri kaleme alan yazarlar ise Zeynep Dinç, Seda Kırcıl, Vildan Akyol, Çisem Güldane, Sezin Ölmez ve Tuğba Bilen. Peki, şehirleri, kültürleri bizlere aktaran ve hatta eşsiz tarifleriyle yaşatan yazarlar, kitabı hazırlarken neler hissetti? İşte ANKA – Yemek Birleştirir yazarlarının kendi cümleleriyle yaşadıkları ve anlattıkları…
Çisem Güldane / KİLİS dosyası
Simit! Simit dediğim ince köftelik bulgur ama. Uzakta olanlar için bazı isimler, bazı yemekler bambaşka. Birçok sebepten ama en çok da o yemekleri anlamakta fırsat olduğu için bu anlamlı projede yer aldığım için çok mutluyum. Hissim işte tam olarak bu. Elbette siz burada bir tabak görüyorsunuz. Aslında o tabağın arkasında ne konuşmalar ne duygular ne çabalar yaşandı. Elimde olsa her birinin videolarını da izlemeniz için iliştirtirdim.
Tuğba Bilen / ADANA dosyası
Her yörenin köklenmiş kültürel yemek değerlerine saygım sonsuz. Ortaya çıkardığımız bu güzel proje umarım herkesin hoşuna gider çünkü biz yaparken çok mutlu olduk. Güzel bir iz bırakması dileğimle…
Vildan Akyol / ADIYAMAN dosyası
Meğer bilmediğim, adını dahi duymadığım ne çok yemek varmış tüm bu şehirlerimizde… Bu projede olmak, Güneydoğu Anadolu yemek kültürünün, günübirlik yemek kaçamakları yaptığımız Antakya’dan ibaret olmadığını anlamama ve aslında deprem sonrası girdiğim buhrandan çıkmama yardımcı oldu.
Seda Kırcıl / GAZİANTEP
Yöre mutfağını araştırırken öğrendiğim ve çok sevdiğim şeylerden biri bazı yemeklerin halen imece usulü yapıldığı oldu. Mesela bayram kahkesi, yuvalama, ufak köfte kalabalık, konu komşu, aile üyeleri bir araya gelinerek yapılıyordu. Ve yemeğini evde hazırlayıp fırıncıda pişirtme kültürünün halen devam ediyor olması beni şaşırttı ve keyif verdi.
Zeynep Dinç / HATAY
Yaşadığımız deprem felaketinin ardından emekle ve sabırla, meseleleri görünür kılıp, iyiliğe ve faydaya hizmet etmek için yola çıktık. Duygudaş bir işbirliği ile tarıma, üretime, üreticiye ve gastronomik mirasımıza sahip çıkmak için. Ben bu zincirin Hatay halkasını tuttum.
Hataylı’nın Şehrin sokaklarına yazdığı #yıkılmahatay #geridöneceğiz sözüne sahip çıkmak demek, bir anneanneden kalan tarif defterine, köşedeki esnafın yıkılmış dükkanına, mutfak duvarında sağlam kalmış raftaki salça kavanozlarına sahip çıkmak demek… Tüm bu duygu ve düşüncelerle kucakladığım bu projeyi çok derin bir mutfak tecrübesi, iç huzuru ve gururla tamamladım. İniş çıkışlı zor bir süreçti.
Sezin Ölmez / MALATYA
Victor Frankl diyor ki ‘’Çaresizlik, anlam olmadan acı çekmektir.’’ Çektiğimiz acıda anlam bulabilirsek bu acıyı kendimizi dönüştürme aracı olarak kullanabiliriz. Food Online Aydan ekibi olarak insanımıza, ürünümüze saygıyla öncelikle deprem bölgesini anlatmaya çalıştık. Daha sonra bu bölgenin gastronomisini sayfalarımıza aktarmaya karar verdik.
ANKA
Yemek Birleştirir | 6 ŞUBAT
Kitap
Kalın, ciltli
400 sayfa
Hazırlayan Aydan ÜSTKANAT
Kapak fotoğrafı Sezin Ölmez
Yayınevi Altın Kitaplar
Fotoğraflar/Yazarlar (alfabetik sıra)
Aydan Üstkanat
Çisem Güldane
Seda Kırcıl
Sezin Ölmez
Suna Aksu
Tuğba Bilen
Urnisa Gahramanova
Vildan Akyol
Zeynep Dinç
10 İLİN MUTFAĞI
Alfabetik sıraya göre;
Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş,
Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa