Moda yazarı Dilayla Kopuz, konforlu ve şık spor giyim markası Birdiejay’in kurucusu Bilge Çavuş ile “athleisure” giyim stili ve markası üzerine konuştu.
Sizlerle beraber sohbet etmeyeli ve yeni bir marka tanıtmayalı uzun zaman olmuştu biliyorum. Bu uzun sürece değecek bir marka ile sizleri tanıştırmak üzere geldim.
Spor ve şık bir arada olamaz düşüncesinin tersini düşünen biri olarak yakın zamanda yolum kendi markam olan [IM]perfectionists’in Boyner Grup ve KAGİDER’in iş birliği olarak kurdukları mükemmel bir proje olan İyi İşler programında Birdiejay ile kesişti. Hem bir kadın girişimi hem de stüdyodan sokağa temasıyla sürdürülebilir ve sportif şıklık sunmasıyla benim ilgi radarıma yakalandı.
Spor giyim ile yaşam tarzını yumuşak dokular ile birleştirmek ve enerji vermek deyince akla Birdiejay geliyor, peki bu dinamik isim nereden geliyor?
Benim kuş fobimden geliyor aslında 5-6 yaşlarında evde tek başımayken pencereden içeri giren bir güvercinle bir süre kapalı kalmıştım, o günden yadigar bir kuş travmam var. Aynı zamanda kuşlara hayranım, yaşam şekilleri ve uçarken yaptıkları kıvrak manevralar nedeniyle çok üstün yaratıklar olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik de tıpkı kuşlar gibi beni hem korkutan hem de hayranlık beslediğim bir şeydi. O nedenle girişimim için bu iki kavramı bir araya getiren “Bird” kelimesini seçtim. “Birdiejay”e dönüşümü ise marka için görülmemiş ve duyulmamış özgün bir isim seçmek istememden kaynaklandı, “Bird”in yanına fonetik olarak yakışacak eklemeler düşünmeye çalıştım ve en çok “Birdiejay” ismi içime sindi.
Marka vizyonunuz nedir?
Vizyonumuz dünyanın her yerinde spor şıklık denilince akla ilk gelen markanın Birdiejay olması.
Birdiejay kadınını 3 kelimeyle tanımlaman gerekse hangi kelimeler olur?
Çabasız, konforlu, havalı.
Markanın doğuş hikayesi nedir?
Senelerdir egzersiz yapan bir kadın olarak Türkiye’de spor giyim ürünlerinden tam anlamıyla memnun kaldığım bir marka olmamıştı. Amerika’da okuduğum dönemde spor giyimin kumaş, model ve kalıp anlamında orada bambaşka bir noktada olduğunu fark ettim. Akabinde Türkiye’deki tüketicilerin çok daha iyi spor giyim ürünlerine erişim sağlamasını kendime misyon edindim. Yaklaşık 15 aylık bir ön hazırlığın ardından Aralık 2020’de Birdiejay yolculuğumuz resmi olarak başlamış oldu.
Kurumsal hayatı bırakıp markanı kurmak üzerine ilham verici bir hikayen var ve bu hikaye her daim öğrenim ile devam ediyor. Hikayenden kısaca bahsedip bize marka yolculuğunda öğrendiklerini anlatabilir misin?
Kariyerime bir yönetim danışmanlığı şirketinde başladım. Hem kurumsal kariyer imkanları hem öğrenim eğrisi olarak oldukça tatmin edici bir üç senenin ardından Harvard Üniversitesi’nde MBA (işletme yüksek lisansı) eğitimime başlamak üzere Amerika’ya taşındım. Aslında MBA programının ikinci yılına kadar girişimci olmak aklımda yoktu, ancak moda ve özellikle spor giyim alanının beni çok heyecanlandırması ve Türkiye’de büyük fırsatlar olabileceğini düşünmem beni bu alana yöneltti. Bu süreçteki en büyük öğrenimim şu oldu: Halihazırda ihtiyaç duyulan, pazardaki rakiplerden farklılaşan bir ürün ortaya koyup onu çok iyi anlatabilirseniz başarılı olma ihtimaliniz çok yüksek.
Birdiejay ürünlerini diğer markalardan ayıran nedir?
En iyi kumaş, aksesuar ve materyalleri en iyi kalıplarla buluşturup farklı vücut şekline sahip kadınlardan oluşan deneme ekibimiz ile test ediyoruz. Tabir-i caizse ürünleri “hunharca” kullanıyoruz, ürünlerle saatlerce yoga, pilates, HIIT egzersizleri yapıyor ve ürünlerin dayanıklılığını, hareket ederken rahatlığını (ve daha birçok şeyi) ölçümlüyoruz. Birdiejay için şu ana kadar üretilen numunelerin yalnızca %3’ü ürün portföyümüzde mevcut, diğer %97 kriterlerimizi sağlayamadığı için numune arşivimizde.
Tasarımlardaki minimal dokuyu dinamik bir enerjiyle birleştirmeyi nasıl başarıyorsunuz?
İlk önceliğimiz herkesin içinde çok rahat edeceği bir ürün ortaya koymak. Böyle bir enerjiyle tasarlanıp üretildiği, bu doğrultuda kumaşlar ve fitler kullanıldığı için sanırım giyenlerde hareket etme isteği uyandırıyor. Minimal doku ve desenler kullanıldığı için de müşterilerimiz BirdieJay’lerini her ortama kolaylıkla adapte edebiliyor.
En Sevdiğim Ürünü: Power up Bej modal karışımlı pantolon.
En Sevdiğim Marka Değeri: Tasarımların hem spor yaparken hem de günlük yaşamızda rahatlıkla kullanılabilir olması. Yani tek ürün çok yönlü kullanım. Kapsül bir dolap yaratmak isteyenler için ideal.
Üretiminde En Sevdiğim Nokta: Etik üretim yapmaları.
Hit Parçası: Birdiesculpt taytlar.