Küresel çapta pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olan mücevher sektörünün son durumunu NGG Jewelz markasının kurucusu, takı tasarımcısı Nil Görgülü, happyfashionandfood.com için yazdı.
Küresel çapta pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olan mücevher sektörünün 2020 yılında dünya ihracat hacmi yüzde 40 azalmıştı. Gelirlerin düşmesi, belirsizlik, genel olarak lüks tüketimin azalması, yükselen altın fiyatları, pandemi önlemlerinin altından mücevherin toplumsal tüketiminin gerçekleşebileceği toplumsal bir araya geliş vesilelerini kısıtlaması mücevhere talebi geriletmişti. Mücevheri altından, gümüşten, pırlantalı mücevher ve bijuteri şeklinde inceliyoruz. Tüketimi en büyük olan grup, altından olan mücevher grubu. Özellikle Çin ve Hindistan gibi altından mücevher talebinin yarısından fazlasını gerçekleştiren ekonomilerde keskin şekilde düşen talebin etkisiyle küresel altından mücevher talebi 2020 yılında %34’e azalmıştı.
COVID-19 aşılarının bulunması ve belirsizliğin nispeten azalmasıyla tüketici güveninin iyileşmesi 2021’in ilk yarısında altından mücevher talebinde ciddi oranlarda toparlanma sağladı.
Geçen sene Türk mücevher sektörü 3.75 milyar dolar ihracata imza atmış. Pandemiden dolayı ana ihracat pazarları Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu gibi bölgelerle ticari ilişkiler kesildi ve dünyanın beş büyük mücevher fuarından biri olan İstanbul Mücevher Fuarlarının da iptal olmasıyla sektör zorlu iki yıl geçirdi ama mücevher sektörünün moda ve güzellik gibi sektörlere kıyasla büyük bir avantajı var. Bu sektörlere ait ürünler ekstra harcanabilir parası olanların bir şımarıklığı gibi görülse de lüksün en eski kategorisi olan mücevher, aslında bir nevi yatırım aracı. Çağlar boyunca, savaşlarda, ekonomik sıkıntılarda bile bu özelliğini korumuş durumda.
Mücevher markaları şu an hala toparlanma sürecinde. Moda sektöründe olduğu gibi burada da çare dijital platformlar olarak görülüyor. Bulgari’nin CEO’su Jean Christophe Babin’e göre bu platformlar işe de yarıyor. İnternet sitesi ve wechat üzerinden satışlara devam eden markanın bugüne dek Çin’de hiç ürün satamadığı bir gün olmamış. Fakat bu online satışların markanın toplam zararını karşılaması elbette mümkün değil. Yine de bu platformlardan maksimum seviyede faydalanmak isteyen markalar, görüntülü konuşma uygulamaları üzerinden müşterileriyle bire bir olarak ilgilenmeye ve mümkün olduğunca çok satış yapmaya çalışıyorlar.
Mücevher sektörü dünya mücevher ticaretinde payını da %10’a yükseltme vizyonuyla faaliyetlerini ilerletiyor. İhracatımızın sürekli artmakta olduğu ABD’de 27-30 Ağustos tarihlerinde sektörün küresel çapta en büyük fuarlarından olan JCK Las Vegas Show gerçekleşecek. Mücevher İhracatçıları Birliği’nin milli katılım düzenlediği fuarda toplam yaklaşık 70 Türk firması ürünlerini fiziki ortamda yabancı alıcılara sergileyebilecek. Yavaş yavaş eski günlere dönmek dileğiyle…