@hulyaspage Instagram hesabından şarap kültürüyle ilgili temel bilgileri ve yenilikleri paylaşan Şarap Dostları Derneği Üyesi Hülya Pamuk, happyfashionandfood.com için yükselişe geçen şarapları kaleme aldı.
Sosyal medya aracılığı ile dünyadaki trendleri yakından takip edebilmemize rağmen coğrafi sebepler kadar ekonomik ve kültürel sebeplerin yanısıra distribütörler tarafından sunulan şarapların seçimi aynı olmadığından Fransa’da Çin veya Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gibi ülkelerde şarap seçimi farklıdır.
Yalnız “yaz” dediğimizde her ülkede ortak bir resim canlanır aklımızda. Tatil, arkadaşlarımız ailemiz ile beraber olmak, dışarıda güneşte yemek yemek ve ferahlatıcı bir içeçek ile eşlik eden mutluluk veren bir tablo çizilir. Yaz tatillerimizde genellikle ferahlatıcı beyaz, roze ve köpüklü şaraplar tercih edilmekle birlikte son yıllarda blush ve roze’nin yaz aylarındaki popularitesi artmıştı. Taa ki yeni stil bir şarap ‘portakal şarabı’nın üretilmesi ile dengeler değişti. Portakal şarapları yükselişe geçti ve muhtemelen yeni roze olmaya hazırlanıyor.
Peki, nedir bu portakal şarabı?
Portakal şarabı portakaldan üretilmez ve portakal aroması da yoktur. Portakal rengini renklendirici değil beyaz üzümlerden alır. Beyaz şarap üretim sürecinde üzüm şırası preslenerek (sıkılarak) üzüm kabuklarından ayrıştırılır fermentasyon süreci başlatılır. Portakal şaraplarında ise kırmızı şaraplardaki gibi üzümün kabukları ile temas halinde bırakılır yani mesarasyon yapılır. Şıra’nın rengi soluk samandan altın rengine ve çok koyu portakal rengine kadar değişen tonlara geçer.
Her ne kadar şaraplar Gürcistan’da binlerce yıldır bu şekilde üretiliyor olsa da ancak bu yöntem son zamanlarda şarap üreticileri ve şarap içenler arasında popüler oldu.
Portakal şarabının tadı, kabuğunda maserasyon için harcanan süreye ve kullanılan üzümün türüne göre değişebiliyor. Aroma profili de beyaz ve kırmızı şaraplar kadar çeşitlilik gösterir. Üretiminde üzüm kabuklarının bulunması nedeniyle, portakal şarapları kompleks ve yüksek tanenler ile beyaz şaraplarda sevdiğimiz ferahlatıcı özelliği birarada barındırır. Böylece hem kırmızı şarabın derinliğini ve hem de beyaz şarabın canlandırıcı özelliğini aynı anda tadabiliriz.
Üzüm çeşitlerine göre aromalar değişir mi?
Yöreye göre üzüm çeşitleri aromaları, tatları değişkenlik gösterir. Pinot Grigio üzümünden üretilen portakal şarabının hanımeli, narinciye beyaz meyveler aromaları ile bilinirken Sauvignon Blanc üzümünden üretilen kayısı, safran ve portakal kabuğu aromaları algılanır. Bunun yanında Riesling üzümünden ekşi tatların, bira benzeri aromalar farklı bir deneyim yaşatır. Hatta yerli üretilen Narince ve Viognier üzümlerinden yapılmış portakal şaraplarımızdaki güneşte kurutulmuş portakal ve kayısı aromaları size bam başka dünya ile tanıştırabilir.
Portakal şarabı hangi yiyeceklerle eşleşir?
Portakal şarapları hemen hemen her tür yemek veya meze ile iyi giderler. Portakal şarapları deniz ürünleri, peynir, pizza ve mangal ile iyi bir eşlikçidir. Tabii servis sıcaklığımıza da çok dikkat etmemiz gerekiyor. Portakal şarabın 12-14 derecede içilmesi tavsiye edilir.
Unutmayın, birçok farklı portakal şarabı çeşidi size geniş yelpaze sunar. Portakal şarabı Sauvignon Blanc’a aşık olmazsanız da bir portakal şarabı Pinot Grigio’yu sevebilirsiniz. Yeni bir şeyler denemeye hevesliyseniz, tam da aradığınız şey portakal şarabı olabilir.