Profesyonel koç, eğitimci ve aynı zamanda Tolstoy’un Bisikleti kitabının yazarı Umut Esen, pandemi sonrası mesleklerin mutasyonunu yazdı.
Yeni iş alışkanlıkları, esneklik ve koçvari iletişim bizi günümüz iş dünyasında ayakta tutsa da fütüristler önümüzdeki dönemde hiçbir işin mevcut haliyle beş seneden fazla yapılamayacağını öngörüyor. Eskiden üniversitelerde edinilen bilgilerle bir ömür aynı mesleği sürdürmek mümkündü. Artık öyle değil. Koşullar değişiyor, teknoloji değişiyor, insanlar değişiyor. Olmayan meslekler türüyor. Var olan meslekler mutasyona uğruyor ve hatta ölüyor.
Örneğin birkaç sene öncesine kadar basın şirketleri yatırımlarını en iyi kağıt ve baskı kalitesi üzerine yaparken bugün dünyaca ünlü gazeteler bile artık sadece dijital olarak çıkıyor. Navigasyon ve internetin yaygınlığı restoranların görünür ve pahalı lokasyonlarda açılma zorunluluğunu ortadan kaldırdı, marketleri cebimize sığdırdı. Artık bir akademi açmanız için fiziki sınıflara gerek yok. Yeteneklerinizi sergilemeniz için medya patronlarını ikna etmeye değil, bir kamera ve internet bağlantısına ihtiyacınız var. Harvard ve birçok üniversiteninki dahil, istediğiniz kursa birkaç tık ile ulaşmanız mümkün. Eskiden “aşçı” diye burun kıvırılırdı, şimdi “chef”lik en nitelikli mesleklerden biri.
Bu örnekler hem var olan bilgi ve becerimizi yeterli görmemek gerektiği anlamına geliyor hem de mevcut işimizin olası evrimine karşı hazırlıklı olmayı şart koşuyor.
Mevcut işinizin modern dünyadaki güçlü ve zayıf yönleri neler? Hızla değişen dünyada mesleğinizin önündeki fırsatların farkında mısınız? Bu fırsatları kazanca dönüştürmek için şimdiden hangi adımları atmanız lazım? Peki işinizi gelecekte bekleyen tehditler neler? Bunlara karşı önlemlerinizi aldınız mı? Aynı şekilde bireysel olarak, sizi diğer meslektaşlarınızdan öne çıkaracak hangi artılara sahipsiniz ve sahip olmaya hazırsınız?
Can Simidi: B Planı
Kariyer planlamasında artık önemli bir noktayı es geçmemek gerek. Mevcut işi ne olursa olsun günümüzde herkes potansiyel bir ‘freelancer’ adayı. Hızla gelişen teknoloji ve pandemiyle birlikte insanların değişen online alışkanlıkları, maliyeti düşük ama getirisi ve keyfi yüksek bir serbest çalışan olma hayalinin önünü açtı.
Asıl işinizin yanında başta bir hobi olarak göreceğiniz ve değerlerinizi onurlandıracağınız bir yetkinlik edinmek: Pilates, pasta yapımı, fotoğrafçılık, yoga, blog yazarlığı, takı tasarımı vb. Zamanla bunları birkaç fatura ödeyecek yarı profesyonel bir hobi iş olacak şekilde B planı haline getirmek gerekiyor. B planı hem hayatın ve mevcut işinizin sıkıcılığına karşı çok iyi bir şarj aracı oluyor hem de “günün birinde” A planı haline gelebilecek bir sigorta görevi görüyor.
Pandemi sonrası dünyada iş hayatının koşul ve kuralları değişiyor. Şirketlerin ve çalışanların bu değişime ayak uydurabilmesi için ezberlerini bozup esnek olmaları, yeni alışkanlıklar kazanmaları, yeni dünyanın koçvari iletişim becerilerini edinmeleri, işlerini ve kendilerini sürekli güncellemeleri gerekiyor. Başarılı insanlar zamanın yüzde 20’sini problemi tespit etmeye, yüzde 80’inini çözmeye ayırır. ‘Neden’ ile mazeret üreten değil, ‘nasıl’ ile çözüm bulanlar değişimden güçlenerek çıkıyor.