Sağlıklı yaşam için kaliteli uyku ne kadar önemliyse doğru yatak seçimi de bir o kadar önemli. Farklı yatak çeşitlerinin arasında kaybolurken işin içine bir de yatak markalarının yarışı girince seçim yapmak epey zorlaşıyor.
Uyku kalitesini artırmak için bilinçli yatak seçimi yapmak şart ancak bilgi almak ve ürünleri tanımak amacıyla hangi mağazaya sorsanız her biri kendi yatak çeşitlerini övüyor ve geriye kalan tüm yatakları kötülüyor. İşte bu durumda sorumluluk da yine kişinin kendisine düşüyor. Peki, yeni bir yatak alırken hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor? Kendiniz için en uygun yatağı seçerken yatağın malzeme kalitesi, teknolojisi, sertlik seviyesi, uyku pozisyonunuz ve kilonuz temel kriterler arasında ancak bel ve sırt ağrısı gibi sağlık sorunları yaşıyorsanız uzman desteği almak şart. Her sorun kişiye özel olduğu için satış temsilcisinin önerisi ya da arkadaşınızın tavsiyesi sizin için ideal olmayabilir. Ancak yine de seçenekleri değerlendirebilmek için temel bilgiye sahip olmak şart. Önce yatak tiplerine ve ana fonksiyonlarına bakalım; yataklar temelde yaylı, visco (hafızalı sünger), lateks, hibrit, sünger ve organik başlıkları altında toplanıyor. Yaylı yataklar, farklı türleriyle Türkiye’de en çok kullanılan yatak çeşidi. Birçok farklı yay çeşidinin kumaş kaplanarak birbirinden bağımsız formda konumlandırılması sonucunda üretilen paket yay sistemi, vücuda destek sağlaması sebebiyle tercih ediliyor. Visco – hafızalı sünger yataklar, yapıları sayesinde basıncı dengeleyerek vücut şekline uyum sağlıyor. Lateks yataklar, doğal yapıları ile kendiliğinden bir yaylanma hissi yarattığı için hareket özgürlüğü veriyor ve ayrıca sıcaklığı dengeliyor. Hibrit yataklarda ise vücudun omurga sisteminde bulunan noktaların rahatlatılması için yay, sünger, visko, lateks ya da jel gibi malzemeler bir arada kullanılıyor. Sağlık koşullarına uygun, içinde hiçbir ağır kimyasal barındırmayan yataklar, organik yatak grubuna giriyor. Hindistan cevizi lifi, pamuk, yün, ipek, lateks ve at kılı gibi maddeleri barındıran organik katmanlar, hava alabilir yapıda olduğu için ferah bir uyku sunuyor. Ana dolgu malzemesi, farklı yoğunluklardaki sünger plakalar olan sünger yataklar ise en ekonomik seçeneği oluşturuyor. Temelde yatak çeşitleri bu şekilde özetlense de her firma geliştirdiği yatak teknolojilerini farklı isimlerle adlandırıyor, işte bu da kafa karışıklığına sebep oluyor. Bu sebeple yatağın yapısıyla ilgili satış temsilcilerinden detaylı bilgi almak çok önemli. İyi bir uyku için yatağın vücudunuzu desteklemesi şart, dolayısıyla yataklar zamanla bu özelliğini yitirmeyecek nitelikte olmalı. Öyle ki ilk alındığında iyi gelen bir yatağın bu niteliğini ve özelliklerini ne kadar süre koruyacağı ve ne kadar süre sonra değiştirilmesi gerektiği de tam olarak belli değil. Marka güvenilirliği ve garanti süresi bu noktada önemli. Ancak şu bir gerçek ki vücudunuz ağrılarla size uyarı vermeye başladığında yatağınızı yenilemeyi düşünebilirsiniz.
Uyku sağlında yatak kalitesi şart
Omurga sağlığı için en uygun yatak, omurga ve diskler üzerine en az yükün bindiği pozisyonu sağlayabilen seçenek. Çok yumuşak, esnek veya çok sert yataklar uzun süreli kullanımda normal duruş pozisyonunu koruyamadığı gibi omurgayı ve diskleri de zorlayabiliyor. Orta sertlikte yatak, en risksiz seçenek olsa da yatağın sertlik derecesi tamamen kişinin sağlık sorunları göz önüne alınarak belirleniyor. Uyku pozisyonu ve kişinin ağırlığı da yatak seçiminde önemli bir kriter. Uzmanlar çoğunlukla yan ve sırt üstü yatanlara omurganın hizalanması için orta sertlik derecesini tavsiye ediyor. Yüz üstü yatanlara ise omurga gerilimini önlemek için genellikle sert yataklar tavsiye ediliyor. Ağırlık arttıkça yatağın sert olması tavsiye ediliyor. Ortopedik yataklar, vücut ağırlığının yatağa eşit şekilde dağılmasını sağlarken omurga hizasını ve eklemleri destekleyerek uyku sırasında oluşabilecek rahatsızlıkları azaltıyor. Ayrıca duruş bozukluklarını düzeltmeye ve sağlıklı postür oluşumuna katkı sağlıyor. Çift kişilik ortopedik yataklarda yatağın bir tarafındaki hareketlilik diğer tarafına fazla yansımıyor. Bu sayede hareket ve pozisyon değişikliği partneri daha az etkiliyor. Yatak boyutlarını tabii ki kendinize, partnerinize ve yatak odasında ayıracağınız yere göre seçmelisiniz ancak ideal yatak ölçüleri, kişinin boyundan en az 20 cm uzun ve yatak genişliği ise tek kişi için minimum 95 cm olarak ifade ediliyor. Doğru malzemeler ve katmanlar, yatağı olması gerektiği rahatlığa ulaştırıyor. Vücudunuzu en iyi derecede saran ve bel boşluğunuzu en iyi ölçüde doldurabilen bir yatak, kalite standartlarına da uygun oluyor. Tabii tüm bu özellikler arandığında yatağa ayırdığınız bütçe haliyle artabiliyor ancak çoğu firma özel günlerde avantajlı kampanya seçenekleri sunuyor. Üstelik bazıları en uygun yatağı bulmanız için alacağınız yatağı deneme süresi ve değiştirme garantisi veriyor. Tüm bu seçenekleri göz önünde bulundurup seçim yaparak hayalinizdeki deliksiz uykuya ulaşabilirsiniz.